Historiska kläder efter historiska förlagor – Terissa Yngvesdotter

Hem     Beställningsblankett    Kvinnokläder     Manskläder    Barnkläder     Brickvävda band

Huvudbonader
Modet växlade ganska snabbt när det gällde huvudbonaderunder medeltiden. Ofta kunde man av huvudbonaden se vilken status, vilket yrke som bäraren hade.

Den enklaste huvudbonaden var ett tygstycke virat om huvudet. Den vanligaste sydda huvudbonaden var huva (kvinnor) och coif (män) av linne. Ovanpå huvan eller coifen kunde man bära ytterligare en hvudbonad, t.ex en en hätta av ylle.

Yllehättan fick efterhand en strut som på senmedeltiden var mycket lång. Struthättan hade axelslag vars längd varierade under århundradena.

Birgittahuva av blekt linne med sydd spets på hjässan. Knytbanden gör att huvan sitter stadigt på huvudet. Pris 550 kr. Huvan finns också utan sydd spets på mittsöm, pris 400 kr. "Tvånäbbshuvudduk". Huvudduk som slutar i två långa "näbbar" som knyts runt huvudet. Pris 350 kr. Enklast tänkbara huvudbonad, ofta buren av hantverkar­kvinnor. Den består av ett långt tygstycke virat runt huvudet. Den sitter stadigt och är lätt att åstad­komma – om man bara vet hur! Enkel linnehuva med knytband.Efter vikingatida fynd i York (Coppergate). Pris 300 kr.


Linnehuva med rynk i nacken och knytband. Efter vikingatida fynd i York i England. Pris 350 kr. Öppen hätta i grönt ylle med foderremsa i linne runt framstycket. Knapphål och knappar i samma tyg. Knapparna är som sig bör fastydda i precis i kanten. Snörhål för extra snörning så att hättan hålls på plats även när det blåser. Knappar och knapphål börjar användas i Europa runt år 1300. Pris: 750 kr. Skjoldehamnshätta. Sluten hätta med axelslag i grått ylle, helfodrad med brunt linne. Namnet efter ett fynd i Skjolde­hamn i Norge, daterat till vikingatiden. Pris: 450 kr.


 

Rödgul barnmössa i nålbindning Litet skaft på hjässan. Stygnet kallas Mammnenstygnet. Passar barn med huvudomkrets 44-48 cm. Pris 320 kr.


Grå mössa i nålbindning, med skaft på hjässan. Jag kallar stygnet Lundastygnet, efter ett medeltida fynd i Lund i Skåne. Passar huvudomkrets 55-59 cm. Pris 380 kr.


Gul toppmössa nedvikt med fastsydd prydnad. Stygnet kallas Mammenstygnet. Passar huvudomkrets 55-59 cm. Pris 400 kr.


   

  
Terissa Yngvesdotter
Lund
tel: 0736-31 77 90
e-post: terissa.yngvesdotter@gmail.com